preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
DABAR 2021.

 

Godina čitanja

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Tražilica
4. a - razredna stranica

Dan škole

Školski list "Mihić"

Mi u medijima

Posebni razredni odjeli

 

 

Posebni razredni odjeli

Jedna od specifičnosti naše škole je organiziranje odgoja i obrazovanja za učenike s posebnim obrazovnim potrebama. To su skupine učenika istog razreda, približne životne dobi, koji su uključeni u poseban program za učenike s većim teškoćama u učenju.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja iz ovakav oblik školovanja odvija se u našoj školi od 2006. godine, a organiziran je u dva Posebna razredna odjela. Učenici se školuju uz djelomičnu integraciju.

Primjereni oblik školovanja

Ako se primijeti da djetetov razvoj ne slijedi uobičajene razvojne faze, a u školskom periodu da ima poteškoće u svladavanju školskog gradiva zbog različitih uzroka, pristupa se timskoj obradi koja se obavlja u jednoj od nadležnih ustanova. Na temelju rezultata timske obrade, Povjerenstvo za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta predlaže oblik obrazovanja za dijete.

Školovanje uz djelomičnu integraciju

Oblik školovanja uz djelomičnu integraciju podrazumijeva da učenik pripada svome matičnom razredu i nastavu pretežno odgojnih predmeta pohađa zajedno sa svojim matičnim razredom. Predmeti koje pohađaju s matičnim razredom su:  Glazbena kultura, Likovna kultura, Tjelesno – zdravstvena i Tehnička kultura te po želji i odabiru Vjeronauk, a program je maksimalno individualiziran. 

Nastavu pretežno obrazovnih predmeta: Hrvatski jezik, Matematika, Priroda i društvo, Povijest, Zemljopis, Biologija, Kemija i Fizika, učenici obrađuju u svojim Posebnim razrednim odjelima uz potporu svojih učiteljica-rehabilitatorica.

 

Rehabilitacijski programi

Uz redovni plani i program u Posebnim razrednim odjelima odvijaju se specifični rehabilitacijski programi. To su programi usmjeren na razvoj pažnje, na razvoj grafo-motornih sposobnosti, dramske radionice, vježbe za razvoj vizualne i auditivne percepcije, za razvoj pamćenja.

 

Programi uključivanja u život zajednice

S ciljem uključivanja učenika u život zajednice, organiziraju se redoviti posjeti kinu i kazalištu, uključivanje u izvanučioničku nastavu, školske i javne svečanosti kao i zastupljenost i prilozima školskoga lista Mihić. 

 

 

 

             Primjer jedne od 26 brain gym vježbi za aktivaciju obje polutke mozga: Dvostruko šaranje

 

 

 

 

 

preskoči na navigaciju