preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
3. a - razredna stranica

 

4. a - razredna stranica

e-boravak

Sigurnost na internetu

Pravopisne vježbe

Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-Vježbaonica

e-Škole

Naša škola


Školski list "Mihić"

Školski projekt

Mi u medijima

LIST UČENIKA 8. b razreda

Priloženi dokumenti:
Nasa krila.pdf

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ČETVRTAŠI U MALOJ METEOROLOŠKOJ RADIONICI
Autor: Administrator , 12. 1. 2014.

Prošlo je 5 godina otkad su u našu školu prvi puta došli mladi fizičari s Malom meteorološkom radionicom i oduševili nas pokusima kojima su nam neke tajne prirode postale jasnije, razumljivije.

11. prosinca 2013. s istim su žarom profesori Krešimir Čanić i Kornelija Špoler Čanić našim četvrtašima pokazali kako na zanimljiv način oponašati prirodne procese (eksperimentirati, izvoditi pokuse) kako bi prirodu bolje razumjeli, te shvatili isprepletenost prirode i čovjeka.

 

 


Učenici su u skupinama izveli sljedeće pokuse:

1. TORNADO U BOCI    2. VJETRULJA    3. BAROMETAR     4. TERMOMETAR

 

 

Kako slične pokuse ponoviti ili nove pokuse napraviti?

Posjetite http://blog.meteo-info.hr/kategorija/djecji-kutak/

 

Izmjeri koliko je kiše palo!

Za izradu kišomjera potrebno ti je:

- plastična boca
- manje kamenje ili šljunak
-škare
- ljepljiva traka
- vodootporni flomaster
- ravnalo

 Odreži vrh boce na mjestu gdje se boca počinje sužavati. U bocu stavi nekoliko manjih kamena ili šljunak kako se ne bi prevrnula. Sada vrh boce okreni naopako i stavi na bocu tako da izgleda kao lijevak. Sve zajedno pričvrsti ljepljivom trakom. Na boci, u visini malo iznad kamena odnosno šljunka, označi crtu iznad koje ćeš mjeriti količinu oborine. Zatim pomoću ravnala iznad te crte flomasterom napravi skalu na kojoj ćeš promatrati koliko će kiše pasti. Na kraju ulij u bocu vodu do početka svoje skale, pa postavi bocu na otvoreno i nezaštićeno mjesto prije nego počne padati kiša.

 

 Nakon što je kiša prestala, pogledaj koliko se vode skupilo u kišomjeru. Možeš mjeriti i koliko je dugo kiša padala te na taj način usporediti da li je, u određenom vremenskom periodu, padala slabije ili jače. Kišomjerom možeš upotpuniti svoju kolekciju meteoroloških instrumenata koje si prethodno napravio i tako sastavljati svoje meteorološke izvještaje.

 

 

Tornado u staklenki

Tornado je ”stupac zraka” koji se vrlo brzo vrti oko svoje osi. On je ujedno i jedna od najrazornijih vremenskih pojava na Zemlji. Evo kako možeš napraviti svoj mali tornado, iako ipak ne tako razoran kao onaj pravi, koji može srušiti stablo, pa čak i cijelu kuću!

Za tornado će ti trebati:

- jedna veća staklenka s poklopcem
- voda
- tekući sapun
- dvije do tri kapi tinte

Napuni staklenku vodom do visine nekoliko centimetara (tri do četiri prsta) od vrha. Dodaj nekoliko kapi tekućeg sapuna i dvije do tri kapi tinte. Na staklenku stavi poklopac i dobro ju zatvori. Vrlo je bitno da je staklenka čvrsto zatvorena kako se tvoj tornado ne bi prolio, pa zamoli nekoga starijeg neka ti pomogne prilikom zatvaranja. Sada zavrti staklenku u krug više puta i zatim je zaustavi. Unutar staklenke vidjet ćeš svoj tornado koji se brzo vrti i polako se smiruje i nestaje kada dođe do vrha staklenke! Staklenku možeš zavrtiti više puta i promatrati kako tornado nastaje i nestaje!

Tornado na sličan način nastaje i u prirodi, kada se susretnu hladan i topao zrak te se počnu vrtjeti. Traje od nekoliko minuta do sat vremena i može biti toliko jak da razori jedan cijeli manji grad!

Preporuka svima koje su pokusi  i meteorologija oduševili:

https://www.facebook.com/meteo.info.hr

 

 

 

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju