preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
Kada dođe jesen

 

Kada dođe zlatna jesen

i bojama iskiti

dol, 

ja uberem prvu žutu dunju

i stavim je u sobu

na stol.

... Kada dođe tmurna jesen, 

ja dignem ovratnik

kaputa,

u granju bijesno zviždi vjetar

i šušti listina

žuta.

... Kada dođe kasna jesen

i dosadne sipe

kiše, 

u moje sjećanje vraća se ljeto

kojega nema više.

       Stanislav Femenić

 

3. a-razredna stranica

4. a-razredna stranica

e-boravak

Sigurnost na internetu

Pravopisne vježbe

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

e-Vježbaonica

e-Škole

Naša škola


Školski list "Mihić"

Školski projekt

Mi u medijima

LIST UČENIKA 8. b razreda

Priloženi dokumenti:
Nasa krila.pdf

Korisni linkovi
 

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Ah, ta (ne) magična fizika!
Autor: Danijela Šumić, 20. 4. 2015.

Pojave koje nas okružuju u prirodi od davnina u čovjeku bude znatiželju, a vjerujem da ste se često puta našli u sličnim situcijama. Čudesan svijet koji nas okružuje, prepun zanimljivosti nije uvijek lako razumijeti.  Zato danas imamo  mnogo ljudi koji svojim napornim radom na znanstvenom području pronalaze odgovore, objašnjavaju pojave i demonstriraju uz pomoć modela kako bi svoje pretpostavke dokazali.


18. 04. 2015. učenici  sedmih i osmih razreda udružili su snage i u svrhu popularizacije znanosti postali demonstratori na jedan dan. Svoj projekt nazvali su: „Ah, ta (ne) magična fizika!“ s ciljem da pokažu kako za određene pojave postoje znanstvena objašnjenja.  U suradnji s Centrom za građansku hrabrost učenici su svoje znanje prezentirali učenicima drugih osnovnih škola. Posjetili su memorijalini stan Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8 gdje su održali prezentacije. Radionici je prisustvovalo dvadesetak učenika drugih škola koji su sudjelovali u radionici i osam učenika OŠ Antuna Mihanovića iz Zagreba koji su uz stručno vodstvo vodili radionicu.

 

 

S početkom u 11:00 h, gđa.  I. Rogulj, dipl. ing. elektroenergetike održala je kratko predavanje o energiji, izvorima (obnovljivim i neobnovljivim), stvaranju stakleničkih plinova, utjecaju na Zemlju i načinima kako pretvarati energiju u željene oblike sa što manje gubitaka na nepoželjne, npr. korištenje  štednih žarulja koje prilikom pretvorbe električne energije otprilike 80% pretvore u svjetlosnu, a samo 20 % u toplinsku, dok žarulja sa žarnom niti nema toliko dobar željeni učinak. Nakon predavanja imali su kratku pauzu dobili čaj i muffine od čokolade.

 

 

Nakon pauze počeo je njihov dio. Malu tremu na početku razbila je gđa. S. Fištrek, prof. fizike u mirovini, ali nemirnog duha.  Pričala je o Zemlji, gravitacijskoj sili, zraku, vodi, a zatim su redom: Fran Juraj Kajs, Katarina Demšić, Ananda Ladan, Petra Stranjik, Lorena Kovačević, Erika Lugarić i Ivana Šarkanj održali svoje dobro pripremljene pokuse te su interaktivno kroz razgovor s drugim učenicima pokušali zajedno objasniti pojave koje su izabrali. Njihove prezentacije trajale su do 14:00 h. Učenici su se dugo i marljivo pripremali za sva moguća pitanja i situacije sa svojom učiteljicom D.Šumić, prof. fizike i pokazali da znanstveni naćin razmišljanja nije „samo za velike“, da su pitanja uvijek dobrodošla te da je jako važno razumijeti ono što znamo.

Teme koje su učenici izabrali bile su:

1. Čestice i njihovo gibanje
2. Zrak je tijelo?
3. Magneti i njihova svojstva
4. Elektricitet
5. Strujni krug i vodići i izolatori
6. Lom svjetlosti
7. Zvuk

 

 

Kao  znak pažnje, na kraju, svaki učenik dobio je knjigu: „Humanizam za djecu“ s osobnom posvetom autorice Nade Topić Peratović kojoj se ovim putem još jednom zahvaljujemo na poklonu i  mogućnosti da populariziramo znanost.

Čestitam svim učenicima OŠ Antuna Mihanovića na hrabrosti, kreativnosti i strpljenju. Hvala vam  na sudjelovanju, trudu, radu i idejama koje planiram i sama koristiti u nastavi i nadam se ponovnoj suradnji u puno većem broju.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]

Vrednovanje ishoda učenika

 

Kontakt: danijela.sumic@skole.hr

Dopunska nastava za 7. razrede 

Neparni tjedan 

Dopunska nastava za 8. razrede

 

Projekti:

U daljnjem tekstu klikom na poveznicu možete pronači popis projekata za 7 razred koje mogu raditi i osmi razredi, pravila rada i predložak za predaju projekata. Predložak je na stranici spremljen i kao pdf. i doc. datoteka te ih možete preuzeti za izradu projekata. Na poveznici je samo popis, potrebne materijale za izradu projekta nalaze kod mene i uručujem ih kada se učenici odluče za određeni projekt. Također, osim projekata na popisu, učenici mogu izabrati bilo koju drugu zanimljivu pojavu koju su primjetili osobno, vidjeli na nekom od medija (TV, internet...). Svi projekti rade se u suradnji s predmetnim profesorom i konzultacijama tijekom izrade projekta. Za sve ostale upite, molim, javite se mailom.

 

Popis projekata

Pravila rada

 

preskoči na navigaciju