« Siječanj 2021 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Gljive su zasebna mikrobiološka skupina organizama značajne nutritivne, farmaceutske i ekološke vrijednosti.
Mnogobrojne samonikle jestive gljive su cijenjene zbog jedinstvenog okusa, arome i prehrambene vrijednosti, a pojedine vrste i zbog njihovog medicinskog učinka u prevenciji bolesti. S ekološkog stajališta gljive su važni biološki indikatori onečišćenja okoliša i biološki čistači tla. Međutim, kao i većina drugih organizma na planetu gljive mogu biti ugrožene ljudskim aktivnostima, a najviše degradacijom staništa, onečišćenjem okoliša i klimatskim promjenama. S obzirom na novija saznanja glede ekološke vrijednosti gljiva i ujedno općeg stava o važnosti očuvanja ukupne biološke raznolikosti, znatno više pozornosti se poklanja i gljivama.
Slika 1. Jelov igličar
Slika 2. Muhara
Slika 3. Resasti igličar
Slika 4. Šesterokutna veliporka
Slika 5. Trodjelna zvjezdača
Izvor: Hrvatsko mikološko društvo
Jelena Crnogorac, 6.c