2014-04-12 22:40:36

Udomljavanje životinja je fora!

Učenici 2.b i 2.c u boravku, 9. travnja 2014. bili su na zanimljivoj i poučnoj radionici u Knjižnici Dubec, koju je pripremilo Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec.

Djecu je posebno razveselio „edukacijski psić“, šarmantna mješanka Sisi koja je voditeljicama Petri Bajan i Nedi Budas pomagala naučiti djecu mnogo korisnih stvari o psima.  

Naučili smo tako na koje sve načine psi pomažu ljudima, kako se ophoditi s nepoznatim psom, kako prepoznati govor tijela psa, kako se ponašati ako nas pas napadne, zašto je dobro imati psa, koje uvijete je potrebno zadovoljiti da bismo mogli imati psa, kako se za njega brinuti i zašto je dobro i plemenito udomiti psa ili macu iz skloništa.  

Naučili smo, primjerice, da ako želimo pogladiti nepoznatog psa kojeg vlasnik vodi na uzici, uvijek prvo treba pitati za dopuštenje, dopustiti da nas pas onjuši, pa tek onda pomaziti životinju. Svog psa uvijek trebamo voditi na uzici i ne trebamo ga prečesto prati šamponom jer će mu inače dlaka češće otpadati. Pas neće napasti bez razloga, no ako primijetimo da se na to sprema, ne smijemo ga gledati u oči, trebamo baciti predmete iz ruku (jer bi pas mogao pomisliti da ćemo ga time napasti), i treba se polako povući, hodajući unatrag. Ne smijemo trčati!

Udomljavanjem psa ili mace iz skloništa prije svega spašavamo nečiji život. Spašavamo prije svega život životinje koju smo udomili, a zatim i one koja dolazi na mjesto u azilu koje je ostalo iza našeg ljubimca. Udomljavanje psa baš ništa ne košta, a dobili smo psa koji je cijepljen, mikročipiran i kastriran/steriliziran, ako je odrastao. 

Udomljavanje je fora jer napravili smo dobro djelo, a osim toga, psi mješanci su mnogo otporniji na bolesti i duže žive od čistokrvnih pasa!  

Tko želi udomiti životinju ili bilo kako pomoći, može posjetiti Sklonište za nezbrinute životinje Dumovec! www.azilzagreb.hr

 

 

 


Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb