preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
DABAR 2021.

 

Godina čitanja

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Tražilica
4. a - razredna stranica

Dan škole

Školski list "Mihić"

Mi u medijima

O knjižničarki

Vanja Jurilj, diplomirana knjižničarka i diplomirana komparatistica radi kao stručna suradnica knjižničarka u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića od 1999. godine. Nakon završetka studija radila je u novinarstvu, marketingu i informatici. U radu u školskoj knjižnici koristi sva znanja i vještine stečene obrazovanjem, raznorodnim, međusobno nadopunjujućim, poslovima koje je radila i stalnim stručnim i osobnim usavršavanjem. Od početka rada u školskoj knjižnici vodi Mlade knjižničare, Novinarsku družinu i uređuje školski list Mihić. Kako bi unaprijedila njegovu kvalitetu, osmislila je i s Novinarskom družinom provodi projekt Zapazi, izrazi, promijeni kojem je cilj poticati i razviti kod učenika aktivan međuodnos: pojedinac – okruženje- društvo. Od 2011. godine Novinarska družina je i inicijator i jedan od glavnih nositelja višegodišnjeg projekta Škola kakvu želimo.

 

 

Međunarodni uspjesi

Autorski projekt  Zapazi, izrazi, promijeni predstavljen je i međunarodnoj stručnoj javnosti na Okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama održanom 2008. godine u Zagrebu i na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Padovi 2009. godine. Na Svjetskom kongresu školskih knjižničara u Dohi, Katar, 2012. godine predstavljala je školu, grad Zagreb i Hrvatsku  izlaganjem na temu Sreća kao legitiman pedagoški cilj: uloga školske knjižnice

Zjednicu škoslkih knjižničara Hrvatske predstavljala je i na Svjetskom kongresu školskih knjižničara 2014. u Moskvi, Rusija (http://www.husk.hr/svjetski-kongres-skolskih-knjiznicara-u-moskvi-paketic-suprotnosti/) i na IFLA-inom kongresu 2016. u Cape Townu, Južnoafrička Republika (http://www.husk.hr/odrzana-je-81-ifla-konferencija-ili-svi-smo-jedno-pleme-pod-nebom/).

 

Angažman u stručnoj i široj društvenoj zajednici

Od 2007. godine se aktivno uključila u rad Hrvatske udruge školskih knjižničara u okviru marketinškog tima za promjenu percepcije školskog knjižničara. Od 2008. do 2010. godine je bila dopredsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara a od travnja 2010. godine je njena predsjednica. U okviru aktivnosti za Hrvatsku udrugu školskih knjižničara organizirala je i vodila nekoliko okruglih stolova na aktualne teme iz školskog knjižničarstva: Financiranje školskih knjižnica, Školska knjižnica budućnosti, Marketing u školskoj knjižnici i Knjiga i drugi mediji. Na okruglom stolu o slobodnom pristupu informacijama 2010. godine na temu Utjecaj globalne ekonomske krize na knjižnice i slobodan pristup informacijama u organizaciji Hrvatskog knjižničnog društva održala je izlaganje na temu Zagovaranje školskih knjižnica.

Pokrenula je i uz suradnike organizirala tri samostalna stručna skupa Hrvatske udruge školskih knjižničara: Horrori a priori: knjige o kojima se ne govori a tražene su o školskim knjižnicama, Split, 2011.; Školske knjižnice: ključ za prošlost, sadašnjost i budućnost, Zagreb, 2012.; Znanje koje gradi mostove: jedan prilog toleranciji i razumijevanju, Vukovar, 2013.; Sine qua non školskoga knjižničarstva, Zadar 2014., Odakle dolazimo, kamo idemo - uloga knjižnice u kurikularnoj reformi, Varaždin, 2015., Čitanje i odrastanje, Rijeka, 2016., Susret znanja na susretištu rijeka, Karlovac, 2017. i  Sva lica školskih knjižnica, Supetar, 2018. 

Kao članica Povjerenstva za izradu novog Standarda za školske knjižnice bila je angažirana u njegovoj izradi, a od jeseni 2013. bila je članica Tima za izradu Strategije knjižničarstva Hrvatske do 2020. godine. Dobitnica je Nagrade Višnja Šeta za poseban doprinos školskome knjižničarstvu u 2013. godini

Od 2015. godine članica je IFLA-ine Sekcije za školske knjižnice, a od 2016. godine Predsjednica IASL podružnice za Europu.

U proljeće 2019. godine je postala članicom Hrvatskoga knjižničnoga vijeća pri Ministartsvu kulture, a u listopadu 2019. godine bila je glavna i odgovorna organizatorica Svjetskoga kongresa školskih knjižničara održanog u Dubrovniku. 

 

Prilozi:

 

 
preskoči na navigaciju