preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
Dan kruha 2020.

3. a-razredna stranica

4. a-razredna stranica

e-boravak

Sigurnost na internetu

Pravopisne vježbe

Kalendar
« Kolovoz 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Vježbaonica

e-Škole

Naša škola 

Školski list "Mihić"

Školski kurikulum

Školski projekt

Mi u medijima

LIST UČENIKA 8. b razreda

Priloženi dokumenti:
Nasa krila.pdf

O knjižnici

Kratka povijest školske knjižnice

Od samog početka rada Osnovne škole Antuna Mihanovića u njoj postoji i Školska knjižnica. Međutim, prilikom izrade projekta Škole napravljen je propust i arhitektonski nije predviđen odgovarajući prostor za školsku knjižnicu. Tako je naša knjižnica privremeno smještena u kabinet hrvatskog jezika-današnja učionica informatike i u njemu ostala nimalo privremenih 26 godina.

U jesen 1999. godine knjižnica seli u današnji prostor nastao spajanjem nekadašnje radionice tehničkog odgoja i učionice informatike (još ranije taj prostor je bio foto-laboratorij). Novi prostor je, na poticaj tadašnje ravnateljice Biserke Nasurović i školske knjižničarke Vanje Jurilj, preuređen sredstvima Škole. Prostor je i dalje bio skromno uređen i bez odgovarajuće knjižnične opreme: nije bilo polica za časopise, pravog knjižničnog kataloga, stolovi i stolci su bili stari, a stola i stolaca za mlađe učenike nije bilo uopće. Računalo je bilo daleki san, internet u knjižnici još dalji… nije bilo ni telefonske linije.

Pa ipak, učenici su rado dolazili u novu knjižnicu. Broj posjeta se i više nego udvostručio. Naročito je bio značajan porast posjeta čitaonici školske knjižnice.

Korak po korak i opremanje prostora je napredovalo. Najprije je donacijom postavljena nova rasvjeta, a ubrzo su na dar dobiveni i novi čitaonički stolovi i radni stol knjižničarke. Ipak prava nova era u radu školske knjižnice započinje 2003. godine: tog ljeta je prvi puta od osnutka napravljena revizija cjelokupnog fonda Knjižnice, a tog ljeta je i Gradski ured za obrazovanje i sport grada Zagreba, napokon udovoljio, višegodišnjim molbama Škole i odobrio financiranje potpune obnove i opremanja naše školske knjižnice. Novouređena knjižnica je svečano otvorena 6. listopada 2003. godine.

Tada je započeta i priprema knjižnog fonda za informatiziranu posudbu i pretraživanje građe. Sve knjige su pregledavane, očišćene, popravljene i tek onda upisane u elektronske inventarne knjige. Korisnici građu posuđuju putem računalnog programa, a omogućeno je i on-line pretraživanje knjižničnog fonda.

Iako je puno učinjeno, knjižnica još uvijek ne odgovara standardima kada je u pitanju veličina prostora i planiramo njeno proširenje, bolju opremljenost i nove knjižnične zbirke. Nadamo se da će nam se želje uskoro i ostvariti!

 

Školske knjižničarke

Od početka rada Škole 1973. godine u knjižnici je radilo nekoliko profesorica Škole, njihovi rukopisi ostavili su trag u inventarnim knjigama knjižnice. Ipak, najvećim dijelom, od osnutka škole pa sve do odlaska u mirovinu krajem 1998. godine u Školskoj knjižnici radila je profesorica hrvatskog jezika Nada Kovačić.

Od početka 1999. godine Školsku knjižnicu vodi diplomirana knjižničarka i diplomirana komparatistica Vanja Jurilj.

 
 
 
preskoči na navigaciju