preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
Pogled kroz prozor


Kazalište na daljinu

Nastava na daljinuDragi učenici, molimo vas da odgovorite na pitanje


Kako pratite nastavu na daljinu?

PRAVOPISNE VJEŽBE
 

Kalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

e-Vježbaonica

E škole

NAŠA ŠKOLA 

2. a-razredna stranica

Školski list "Mihić"

Školski kurikulum
Školski projekt

Mi u medijima

LIST UČENIKA 8. b razreda
 
Priloženi dokumenti:
Nasa krila.pdf

O knjižnici

Kratka povijest školske knjižnice

Od samog početka rada Osnovne škole Antuna Mihanovića u njoj postoji i Školska knjižnica. Međutim, prilikom izrade projekta Škole napravljen je propust i arhitektonski nije predviđen odgovarajući prostor za školsku knjižnicu. Tako je naša knjižnica privremeno smještena u kabinet hrvatskog jezika-današnja učionica informatike i u njemu ostala nimalo privremenih 26 godina.

U jesen 1999. godine knjižnica seli u današnji prostor nastao spajanjem nekadašnje radionice tehničkog odgoja i učionice informatike (još ranije taj prostor je bio foto-laboratorij). Novi prostor je, na poticaj tadašnje ravnateljice Biserke Nasurović i školske knjižničarke Vanje Jurilj, preuređen sredstvima Škole. Prostor je i dalje bio skromno uređen i bez odgovarajuće knjižnične opreme: nije bilo polica za časopise, pravog knjižničnog kataloga, stolovi i stolci su bili stari, a stola i stolaca za mlađe učenike nije bilo uopće. Računalo je bilo daleki san, internet u knjižnici još dalji… nije bilo ni telefonske linije.

Pa ipak, učenici su rado dolazili u novu knjižnicu. Broj posjeta se i više nego udvostručio. Naročito je bio značajan porast posjeta čitaonici školske knjižnice.

Korak po korak i opremanje prostora je napredovalo. Najprije je donacijom postavljena nova rasvjeta, a ubrzo su na dar dobiveni i novi čitaonički stolovi i radni stol knjižničarke. Ipak prava nova era u radu školske knjižnice započinje 2003. godine: tog ljeta je prvi puta od osnutka napravljena revizija cjelokupnog fonda Knjižnice, a tog ljeta je i Gradski ured za obrazovanje i sport grada Zagreba, napokon udovoljio, višegodišnjim molbama Škole i odobrio financiranje potpune obnove i opremanja naše školske knjižnice. Novouređena knjižnica je svečano otvorena 6. listopada 2003. godine.

Tada je započeta i priprema knjižnog fonda za informatiziranu posudbu i pretraživanje građe. Sve knjige su pregledavane, očišćene, popravljene i tek onda upisane u elektronske inventarne knjige. Korisnici građu posuđuju putem računalnog programa, a omogućeno je i on-line pretraživanje knjižničnog fonda.

Iako je puno učinjeno, knjižnica još uvijek ne odgovara standardima kada je u pitanju veličina prostora i planiramo njeno proširenje, bolju opremljenost i nove knjižnične zbirke. Nadamo se da će nam se želje uskoro i ostvariti!

 

Školske knjižničarke

Od početka rada Škole 1973. godine u knjižnici je radilo nekoliko profesorica Škole, njihovi rukopisi ostavili su trag u inventarnim knjigama knjižnice. Ipak, najvećim dijelom, od osnutka škole pa sve do odlaska u mirovinu krajem 1998. godine u Školskoj knjižnici radila je profesorica hrvatskog jezika Nada Kovačić.

Od početka 1999. godine Školsku knjižnicu vodi diplomirana knjižničarka i diplomirana komparatistica Vanja Jurilj.

 
 
 
preskoči na navigaciju