preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Zagreb

Login
DABAR 2021.

 

Godina čitanja

Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.

Tražilica
4. a - razredna stranica

Dan škole

Školski list "Mihić"

Mi u medijima

 

Kratka povijest Škole

 
Naša škola je dobila naziv po Antunu Mihanoviću, hrvatskom književniku, tajniku banskog stola, vojnom sucu i konzulu. Antun Mihanović je 1835. godine u ˝Danici˝ objavio pjesmu ˝Horvatska domovina˝ koja je pod nazivom ˝Lijepa naša domovino˝ postala hrvatskom himnom. Na to smo svi koji u ovoj Školi provodimo učeničke i radne dane izuzetno ponosni, te je usvajajući Godišnji plan i program rada Škole za 2002./03. školsku godinu, na prijedlog Učiteljskog vijeća i ravnatelja Škole, Školski odbor donio Odluku po kojoj će se svake godine Dan škole obilježavati 10. lipnja, na datum rođenja Antuna Mihanovića.
 
Osnovna škola Antuna Mihanovića upisana je u sudski registar (osnovana) 1972. godine kao osnovna škola u izgradnji. U postojećem objektu počela se odvijati nastava u rano proljeće 1973. godine.Izgrađena je u istočnom dijelu Grada Zagreba na samoj granici područja Dubrave i Sesveta. Njeno upisno područje obuhvaćalo je naselja Dubec, Trnovčica, Novo Brestje i Stari Retkovec. Unutarnji školski prostor iznosi 4.274 m, a pripadajući okoliš škole sa vanjskim sportskim terenima je 10.726 m. Rekordan broj učenika Škola je bilježila krajem 70-tih i početkom 80-tih godina. Tada se taj broj kretao oko 1400 učenika te se radilo u šestodnevnom radnom tjednu i u tri smjene što se nikako nije moglo smatrati optimalnim uvjetima za rad.
 
Paralelno sa izgradnjom naselja Poljanice, počela je i izgradnja osnovne škole u Trnovčici. Izgradnja te škole završena je 1992. godine čime se znatno rasteretila naša škola, ali izmjenjeno je i upisno područje koje od tada obuhvaća naselja Dubec, Novo Brestje, IV. i V. Poljanice te Stari Retkovec. Broj učenika smanjio se na 857 te od tada Škola radi u petodnevnom radnom tjednu i u dvije smjene. Zbog ubrzane izgradnje naselja Poljanice i priliva novog stanovništva, broj učenika iz godine u godinu se povećavao tako da se krajem 90-tih godina opet približio brojci 1000. Početak 1999./2000. školske godine obilježilo je otvaranje osnovne škole Brestje čime se iz upisnog područja OŠ Antuna Mihanovića brišu naselja Novo Brestje i Stari Retkovec, a broj učenika smanjuje se na 700. Zadnjih godina Školu pohađa oko 500 učenika.
 

       
      
preskoči na navigaciju